Vliegen met Ryanair: dit mag je verwachten
Trek je op citytrip of zonvakantie in Europa? Dan is de kans groot dat je vliegt met Ryanair: de Ierse luchtvaartmaatschappij die heel populair is omwille van zijn lage vliegticketprijzen.
Corona Updates
Wil je graag op reis? Schrijf je dan in op de Corona Travel Updates.
Maximaal 1 update per week. Uitschrijven steeds mogelijk.
Ryanair vliegt vanuit alle grote Nederlandse luchthavens zoals Schiphol, Rotterdam of Eindhoven, waardoor jaarlijks meer dan 160 miljoen Europese passagiers reizen met één van de vele Ryanair-chartervluchten.
Opspraak
Ryanair bestaat al enkele decennia in Europa en staat onder leiding van de flamboyante Ierse zakenman Michael O’Leary. Het bedrijf is al enkele keren in opspraak gekomen omwille van de schending van de sociale rechten van het cabinepersoneel en de piloten. Het is pas sinds 2019 dat Ryanair akkoord ging met de oprichting van vakbonden.
Maar zolang de prijzen veel lager bleven dan die bij de concurrentie (denk aan TUIfly of Easyjet) bleef Ryanair sterk groeien. De reiziger lag eigenlijk nooit echt wakker van het sociaal klimaat bij Ryanair en de lagere service. De prijzen waren namelijk heel scherp en dat is nog altijd het eerste waar een reiziger naar kijkt.
Die tijden lijken te veranderen naarmate Ryanair, een beursgenoteerd bedrijf met jaarlijkse winsttargets, obsessief blijft zoeken naar nieuwe inkomstenbronnen en hierbij raakt aan de reiservaring van de passagier. De topman, o’Leary, kijkt zelfs openlijk neer op reizigers van Ryanair. Hieronder enkele sappige quotes van hem (bron: Buzz.ie).
“You’re not getting a refund so fuck off. We don’t want to hear your sob stories. What part of ‘no refund’ don’t you understand?”
“One thing we have looked at is maybe putting a coin slot on the toilet door, so that people might actually have to spend a pound to spend a penny in the future. Pay-per-pee. If someone wanted to pay £5 to go to the toilet, I’d carry them myself. I would wipe their bums for a fiver.”
Ryanair: veel duurder dan TUIfly
Wat Ryanair altijd sterk maakte, de lage prijzen, blijkt steeds meer een valse belofte te zijn. Veel Ryanair-passagiers hebben het moeilijk om niet ten prooi te vallen aan één van de vele extra’s die Ryanair haar klanten voor en tijdens een vlucht probeert aan te rekenen.
De jacht naar cash wordt steeds agressiever en we zijn op een moment aangekomen dat je als passagier eigenlijk niet meer helemaal zeker kunt zijn van de échte prijs die je op het einde van je vlucht zal betaald hebben (alle extra’s meegerekend). Hierdoor is Ryanair eigenlijk zijn voornaamste troef, de prijs, grotendeels kwijt. Je kan tegenwoordig even goedkoop (maar veel aangenamer) vliegen met bijvoorbeeld TUIfly of Easyjet.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Als je met z’n tweetjes boekt en online incheckt, zal je moeten bijbetalen als je naast elkaar wilt zitten. Als je niet betaalt, zit je elk op willekeurige plaatsen in het toestel.
- Je moet altijd bijbetalen als je bagage te groot blijkt te zijn. Hiervoor heeft Ryanair een speciale maatvorm waarin je valies moet passen. Als hij niet past (ook al scheelt het maar één centimeter), mag je je portefeuille bovenhalen.
- Als je geen extra Priority-upgrade aankoopt, mag je voortaan maar één stuk handbagage meer meenemen (handtassen inbegrepen). Met andere woorden: je bent haast verplicht om bij te betalen.
- Heb je een Priority-ticket gekocht en ga je boarden met twee stukken handbagage, dan zal je alsnog 25 euro boeten mogen ophoesten. Waarom? Omdat Ryanair wil dat je één van de twee stukken handbagage vooraf incheckt aan de balie. Of je wel of niet door de mand valt, is meestal een kwestie van geluk. Het is namelijk perfect mogelijk dat je andere reizigers wel met twee stukken bagage ziet boarden.
Reizen met Ryanair: een financieel hindernissenparcours
Veel passagiers doen behoorlijk wat water bij hun wijn als ze vliegen met Ryanair. De verwachtingen liggen lager bij de reizigers omdat ze beseffen dat de winsten érgens geboekt moeten worden. En op een retourtje Lissabon voor 39,99 euro of een vlucht naar Londen voor 19,99 is winst onmogelijk. Dus zoekt Ryanair de winst elders. En is jouw Ryanair-reis een waar financieel hindernisparcours.
Welke financiële valkuilen mag je verwachten bij Ryanair?
- Plaats: je wordt als vee in het vliegtuig naast elkaar gedrumd
- Onverwachte kosten: het Ryanair-personeel staat onder grote druk om je extra kosten te proberen aanrekenen voor te grote bagage, te veel bagage. Ook vergetelheden zoals als je vergeten online inchecken zullen je een eurootje extra kosten. Als laatste moet je als Priority-reiziger (wat betekent dat je twee items handbagage mag meenemen) zorgen dat je je extra stuk handbagage apart incheckt. Indien niet: boete!
- Het gebrek aan service en het gebrek aan beenruimte in het vliegtuig moet je er dan maar gewoon bijnemen, toch? Ook de voortdurende reclame waarmee de crew je probeert te overtuigen om nog wat extra geld te besteden aan tombolatickets, duty-free parfums of een horloge is iets wat je er gewoon bijneemt.
