Auteur: Gilles Fontaine
Reizen naar Boekarest
Met zijn weinige bekende toeristische trekpleisters en desolate ligging is Roemenië voor velen een mysterieus land. Ook Boekarest is niet bij iedereen even gekend.
Liggend op de uiterste grens van Europa is het land een minder populaire reisbestemming dan Kroatië, Frankrijk, Engeland of Duitsland. eeuwenlang in beïnvloed geweest door Latijnse en Slavische invloeden.
Onze keuze om door Roemenië te reizen werd niet altijd begrepen door onze naaste omgeving en collega’s. Roemenië heeft in West-Europa geen goede reputatie, waarbij Roemenen vaak geassocieerd worden met Roma, misdaad, corruptie en armoede. Mensen gooien al die begripen nogal gemakkelijk op één stapel.

Maar al tijdens onze voorbereiding kwamen we erachter dat Roemenië een vredige multiculturele samenleving is met een rijke geschiedenis, architectonische hoogstandjes, adembenemende landschappen en culinaire specialiteiten.
Onze tocht van twee weken voerde ons langs de steden Boekarest, Brasov, Sibiu, Timişoara, Oradea en Sighişoara. Een tocht vanuit de hoofdstad tot in het hart van Transsylvanië.
Vliegen naar Boekarest
Roemenië is per vliegtuig eenvoudig te bereiken via een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel door de nationale luchtvaartmaatschappij Tarom, of door Ryanair. Eenmaal aangekomen merken we direct dat het land wel onderdeel uitmaakt van de Europese Unie, maar niet behoort tot de Schengen landen. Dat betekent eerst in de rij staan en onze paspoorten tonen voordat we het land mogen betreden.
Betalen in Roemenië
Betalen doen we met de lokale munt, de LEU, (LEI als meervoud) en gelukkig blijken er overal voldoende geldautomaten te zijn om voldoende cash geld op zak te hebben.

Aankomst en vervoer in Boekarest
Vanaf de luchthaven van Boekarest is het slechts een klein stukje om het centrum van de stad te bereiken. Omdat er geen treinen of metro’s naar het stadscentrum rijden, waren we aangewezen op de bus, taxi of privévervoer. We kozen voor een privé-shuttle die ons in een zeer luxe auto binnen 45 minuten naar onze bestemming bracht. Een prima oplossing omdat de verkeersdrukte in Boekarest behoorlijk groot bleek te zijn. Omgerekend kostte deze reis ons €30, een prijs waar we zeer tevreden mee waren.

Vermijd taxi’s in Boekarest
Kies je voor een Uber-taxi, dan betaal je ongeveer de helft van deze prijs inclusief fooi. Traditionele taxi’s zijn door toeristen beter te vermijden. De chauffeurs houden zich vaak niet aan de afspraak over de ritprijs, starten de meter niet en zorgen er haast standaard voor dat de prijs twee keer zo hoog zal uitvallen. Na een negatieve ervaring kozen we altijd voor de service van Uber. Hun chauffeurs maken gebruik van een vooraf vastgestelde prijs, waardoor vervelende discussies achterwegen blijven.
Eerste indrukken van Boekarest
We besluiten om drie dagen door te brengen in de Roemeense hoofdstad en beginnen met een wandeling door de oude stad. Het centrum blijkt vrij klein te zijn en bevat slechts enkele oude plaatsen. Dat is het gevolg van meerdere aardbevingen doorheen de eeuwen, waardoor veel gebouwen zijn verwoest en nadien ook terug herbouwd. De laatste aardbeving dateert uit 1977, maar gelukkig merken we hier niets meer van.
Het valt ons direct op dat de Latijnse invloeden veel groter zijn dan de verwachtte Slavische kenmerken. De geschreven taal heeft wel iets weg van het Italiaans, maar in de gesproken taal zijn de Oosterse invloeden duidelijk te horen. De mengelmoes van culturen komen we overal tegen. Latijns, Slavisch, maar ook Duits dat vooral in het midden van het land opvallend aanwezig blijkt te zijn.
Vanaf ons hotel is het maar 10 minuten stappen naar het oude centrum en onderweg ontdekken we mooie doorkijkjes, smalle stegen en verschillende Byzantijnse kapellen en kerken. We horen regelmatig muziek, waarbij veel artiesten in de avond in bars en restaurants optreden. Onze eerste maaltijd bestaat uit traditionele gegrilde worstjes, groenten en rauwkost. Voor een prijs rond de €20 inclusief drinken zijn we helemaal gevuld. De stad heeft een prima visitekaartje afgegeven en we kunnen haast niet wachten op de volgende dag.

Beelden van het communistische verleden
We maken gebruik van deze tweede dag om de metro te testen. De metro in Boekarest is schoon, eenvoudig en functioneel. Sommigen zullen zeggen dat de metro weinig charme heeft het zien als een voorbeeld van communistische architectuur. De stations zijn destijds zo gebouwd dat een massa mensen snel kan worden gecontroleerd, waardoor het tijdens eventuele onlusten gemakkelijk is om de protesten effectief de kop in te drukken.
Het metrostation Piata Unirii komt uit op het Unity Square in het hart van een naargeestige communistische architectuur. Lenin, Marx en Engels zouden hun ogen niet geloven. De oude gebouwen, de trots van een modern en open socialisme (volgens de propaganda van die tijd), zijn uitgedost met kapitalistische reclamespots. Het contrast kan haast niet groter zijn.

Paleis van Ceausescu
Aan het einde van van de Boulevard Unniri staat het Paleis van het Parlement. Dat paleis is beter bekend als het Primaverii Paleis, het voormalige paleis van de dictator Ceausescu. Al lopende denken we na over onze eigen vrijheid en rechtstaat. In onze gedachten spelen zich de beelden af van de revolutie van 1989 waarbij de dictator werd afgezet.
Tijdens de avonden in het weekend biedt het plein een geheel ander aanblik. Het plein wordt afgesloten van verkeer waarna het plein wordt opgesierd met verlichte waterorgels en muziek. De inwoners van de stad verzamelen zich in grote getalen om deze show bij te wonen.
Helaas konden we tijdens ons bezoek het paleis niet van binnen bekijken. Als voorzittend land van de Europese Unie had de Roemeense staat het gebouw volledig in dienst gesteld van de Europese politiek. Toch is een wandeling rondom het gebouw al zeer indrukwekkend. De honderden ramen, enorme gevels en statige omliggende lanen maakten op ons veel indruk. In de directe omgeving van het paleis zijn ook de rijke buurten van de stad. Ceausescu liet zijn vrienden vlakbij wonen in deze exclusieve wijken. Het laat de waanzin zien die gebeurt als de macht van een land in de handen van slechts 1 persoon komt.

Arcul de Triumf
We vervolgen onze wandeling naar de Arcul de Triumf, een 27 meter hoog monument dat wat weg heeft van de Arc de Triomphe in Parijs. Het is een van de belangrijkste monumenten van het land, opgericht ter nagedachtenis van de gevallen Roemeense soldaten tijdens de 1e Wereldoorlog. Vanaf de bovenkant van de Arcul zien we een ander deel van de stad. Waar vooral in de buitenwijken de sombere flats overheersen, zien we nu een met bomen omzoomde stad. Tijdens het beklimmen van de triomfboog lezen we meer over de rijke Roemeense cultuur.

Parken en tuinen in Boekarest
Eenmaal weg uit het centrum ontdekken we een heel ander aspect van Boekarest: de vele parken en tuinen gelegen tussen de verschillende woonwijken. Ze hebben allemaal een verschillende uitstraling. Soms zijn ze ingericht om te sporten en dan weer bezitten ze een haast romantisch karakter. Sommige parken lijken te zijn weggelopen uit een geschiedenisboek, zeker als de geparkeerde auto’s uit een ander tijdperk lijken te komen.
Het dorpsmuseum ligt in het zeer grote Herăstrău-park. Hier vonden we het openluchtmuseum dat al bestaat sinds 1930. Het museum laat de bijzonderheden zien uit iedere Roemeense regio. De inwoners van de stad komen graag naar het park om wat af te koelen tijdens de hete zomermaanden. Met een bezoek aan de botanische tuin sloten we de dag af.

Conclusie: onze ervaring tijdens een citytrip Boekarest
Boekarest heeft nog niet afgerekend met zijn verleden. Vooral het gebrek aan financiële middelen breekt de stad nog steeds op. Maar we voelden de wind van verandering in iedere straathoek. De stad wil groeien tot een moderne metropool, en de vele nieuwe restaurants, bars, winkels en gebouwen zijn hier het beste bewijs voor.
Tips voor een citytrip Boekarest
Boekarest is een veilige stad maar net zoals bij elke vakantie kan je – zeker als je met waardevolle spullen meeneemt – een speciale reisverzekering afsluiten tegen bagageverlies, diefstal en voor medische bijstand
Lees ook deze tips: creatieve reisideeën
Op vakantieveilingen vind je regelmatig leuke citytrips naar Boekarest