Reizen naar Groenland, ‘s werelds grootste eiland
Artikel geschreven door Jeroen Van Raemdonck
Reizen naar Groenland is niet de meest evidente reis die je kunt kiezen. Het (ei)land is in z’n eentje even groot als heel Europa, telt maar 50.000 inwoners en heeft slechts één grote stad: Nuuk. Verder vind je in Groenland vooral veel natuur in de vorm van ijsbergen, fjorden, uitgestrekte vlaktes en tal van bijzondere dieren zoals walvissen.
Ik reisde in de zomer van 2019 door Zuid-Groenland met een zeilboot. Zuid-Groenland bevindt zich in de uiterst zuidelijke tip van Groenland en is in de zomer slechts enkele weken bevaarbaar (voor de rest van het jaar zijn de fjorden dichtgevroren). Of dit in de toekomst nog zal blijven, is de vraag, want de zomer van 2019 was één van de warmste zomers ooit in Groenland.
Snel naar: wandelvakanties – vliegen – visum – mooiste dorpjes – culinair – cruises – conclusie
Wandelvakanties in Groenland
Groenland is de perfecte bestemming voor een uitgebreide wandelvakantie. Het land is rijk aan natuurpracht, dus als je graag wandelt is Groenland een uitstekende vakantiebestemming. In feite is het zelfs zo dat (lange) wandelingen een belangrijk onderdeel vormen van je verblijf in Groenland. De wegen zijn beperkt, veel verplaatsingen tussen dorpjes kan enkel per boot gebeuren (die courant uitvaren, zoals een bus). Sommige mooie plekjes zijn alleen te voet te bereiken.

Vliegen naar Groenland: via IJsland of Denemarken
Vanuit België of Nederland vliegen regelmatig vluchten naar Groenland. Er zijn geen rechtstreekse vluchten maar via een overstap in Denemarken of IJsland kan je reizen naar Groenland. Men zegt wel eens: als je alle landen hebt bezocht, is er nog steeds Groenland. Het is een niet-evidente reisbestemming omdat veel gebieden ontoegankelijk zijn, het in de winter heel koud en donker is, en je slechts in de zomermaanden kans hebt om het land te ontdekken.

Heb je een visum nodig om naar Groenland te reizen?
Groenland is ondanks zijn band met Denemarken geen lid van de Europese Unie en daarom heb je een visum nodig om naar Groenland te reizen. Met een gewone identiteitskaart heb je niet voldoende. Je moet een internationaal reispaspoort meenemen dat je in het gemeentehuis kunt verkrijgen. Het visum voor Groenland wordt “on arrival” uitgereikt. Je hoeft je dus niet naar een ambassade te haasten: alles gebeurt in de luchthaven.
Welke plekken in Groenland zijn de moeite om te bezoeken?
Natuurlijk is Groenland over het algemeen prachtig om te bezoeken voor de indrukwekkende natuurfenomenen. Je vindt haast overal gletsjers die toekomen in één van de vele fjords in het zuiden, oosten en westen van Groenland. Deze zetten grote hoeveelheden ijs af in het zeewater, waarvan de ijsblokken vervolgens met de stroom meedrijven.
De diepblauwe kleur van de ijsblokken is magisch en geregeld kan je getuige zijn van het moment waarop een ijsberg zich omdraait in de zee, met enorme geluiden en golven tot gevolg.
Lijst met enkele bezienswaardige dorpjes in Groenland
- Nuuk (17.635 inwoners): de hoofdstad van Groenland, in het westen van het land.
- Kulusuk: een rustgevend dorpje waar het leuk vertoeven is en het ijs voor je gin tonic rechtstreeks afkomstig is van voorbijdrijvend gletsjerijs
- Ilulissat: hier komt een bijzondere gletsjer toe die zelfs door UNESCO wordt beschermd. Het is hier heel stil, met uitzondering van de krakende geluiden van het mysterieuze gletsjerijs.
- Nerlerit Inaat: vanuit de kleine luchthaven kan je met de helicopter verder vliegen naar het dorpje Ittoqqortoormiit, waar hondensleeën en expeditiecruises dagelijkse kost zijn.
- Qaqortoq (3306 inwoners): Qaqortoq is het dichtst bevolkte dorpje van Zuid-Groenland. Het is de vierde grootste settlement van Groenland.
- Nanortalik (1448 inwoners): een relatief groot dorp niet ver van de Prins Christian Sund fjord met verschillende winkels en regelmatig bezoek van cruiseschepen die Groenland aandoen. De wateren tussen Qarqotoq en Nanortalik bevatten grote ijsbergen die zich vlot verplaatsen met de stroming mee. Er is regelmatig een dikke mist te bespeuren die het landschap extra mysterieus maakt.
- Narsaq (1613 inwoners): populair omwille van de nabijheid van veel actieve gletsjers, die dagelijks grote hoeveelheden ijs afzetten in de nabijgelegen fjords, wat zorgt voor spectaculaire uitzichten over ijsbergen.
- Augpilagtoq (132 inwoners): een klein vissers- en jagersdorpje in de Prins Christian Sund fjord.

Kulusuk
Kulusuk is een klein dorpje met 250 inwoners dat bekend staat om zijn prachtige natuur en ook wel eens “the chillest town” genoemd wordt. De indrukwekkende natuurfenomenen en de culturele rijkdommen maken Kulusuk zo uniek. Als bezoeker krijg je een uitstekende indruk van de natuurpracht van Groenland en de oude tradities van de lokale bevolking.
Igaliku (Gardar): het mooiste dorpje van Groenland
Igaliku wordt vaak één van de mooiste dorpjes van Groenland genoemd. Als je reist in Zuid-Groenland is Igaliku een absolute must. Het plaatsje is historisch van groot belang voor Groenland en de eerste bewoning dateert tot ver terug. Igaliku was de Episcopal seat gedurende de Noorse periode van Groenland en vandaag vind je hiervan nog indrukwekkende ruïnes terug, her en der verspreid in het dorp.
Het dorpje charmeert niet enkel met geschiedkundige pracht maar ook met een diversiteit aan kleurrijke huisjes op de groene heuvels. Deze kijken allemaal uit op een idyllische melkblauwe fjord. Aan de andere kant van de fjord zie je de grote Illerfissalik Mountain. Met zijn besneeuwde top priemt hij hoog in de hemel en is hij altijd en overal zichtbaar. Veel van de plaatselijke inwoners zijn schapenboeren en specialiseren zich in de kweek en handel van schapen. Je vindt in Igaliku echter ook een kerkje, een winkeltje en een schooltje.
Je kunt het dorpje Igaliku bezoeken met de boot vanuit Narsarsuaq voor 750 Deense kronen per persoon (103 euro) voor een retourticket. Via het mooie Erik’s Fjord vaar je vervolgens naar Itilleq, een havendorpje dat het dichtst bij Igaliku ligt. Je bereikt Igaliku vervolgens via een korte wandeling van vier kilometer langs King’s Road. Dat is genoemd naar de Deense koning die Igaliku bezocht in 1952. Als je deze afstand liever met de auto aflegt, kan dit ook. Echter zal dit je maar liefst 300 Deense kronen of 41 euro per persoon kosten (voor een enkele rit!).
Qassiarsuk (Brattahlid): een echt Groenlands vikingdorp
Op 15 minuten varen van Narsarsuaq ligt het dorpje Qassiarsuk, een dorp van schapenhoeders dat dezelfde gronden bewerkt die de vikings onder leiding van Eric the Red zo’n 1000 jaar geleden uitkozen als locatie voor hun nederzetting.
Vanuit Qassiarsuk kan je prachtige wandelingen maken naar de Sermilik Fjord. Halverwege je wandeling geniet je van prachtige vergezichten over verschillende fjords en een landschap dat verfraaid wordt met kleine, blauwe meertjes her en der. De wandeling brengt je ook langsheen de Tasiusaq sheep farm, een bekende schapenboerderij.
Voor 400 Deense Kronen (55 euro) krijg je een retourticket voor de boot bij Blue Ice.
Qaqortoq: grootste dorp van Zuid-Groenland
Qaqortoq is na Narsaq het grootste dorp van Zuid-Groenland met zo’n 3500 vaste inwoners. Het dorp wordt beschouwd als educatief hart van Zuid-Groenland. Je vindt er verschillende scholen en een levendige cultuur, wat zich onder meer toont in een openlucht sculpturenfestival in het hele dorp, genaamd ‘Stone and Man’.
Qaqortoq is ook het vaste stoppunt van heel wat cruises zoals MSC Cruises (zie Dreamline Cruises).

Het is in Qaqortoq dat de legendarische Viking Erik Thorvaldsson (Eric the Red / Erik de Rode) zijn settlement oprichtte in de 10de eeuw.

Narsaq: groter dan Narsarsuaq maar zonder luchthaven
Het dorp Narsaq is het grote broertje van Narsarsuaq maar heeft geen luchthaven, waardoor je onvermijdelijk in het stille Narsarsuaq toekomt en dan nog een boot moet nemen naar het nabijgelegen Narsaq. Narsaq telt ongeveer 1600 inwoners en ligt aan de voet van de berg Kvanefjeld, beroemd omwille van zijn rijkdom aan zeldzame stenen zoals de roze Tugtupit steen, die je gewoon op de grond kunt vinden tijdens een wandeling.
In Narsaq vind je een grote supermarkt, hotels en een toerist information centre waar geleide wandelingen worden georganiseerd doorheen Narsaq. Tijdens zo’n wandeling vertelt de gids je alles over het rijke verleden van Narsaq: van toen de Noren 1000 jaar geleden arriveerden tot het moment waarop ze zich settelden in Landnama Farm en Dyrnaes. De geschiedenis van Narsaq toont je hoe Groenland doorheen de eeuwen is geëvolueerd van primitieve jagerscultuur tot het moderne land dat het vandaag is.
Vanuit Narsaq vertrekken veel zogenoemde ijsbergsafari’s. Twee actieve gletsjers in de Sermilik Fjord zetten dagelijks duizenden tonnen ijs af in de fjord, wat vervolgens in brokken verder afdrijft. Met een boot kan je hiertussen varen en de ijsbergen in al hun vormen en kleuren van dichtbij bekijken. Regelmatig keren ijsbergen zichzelf om of brokkelt een stuk ijs af, wat zorgt voor spectaculaire natuurfenomenen.

Verblijf je in Narsaq? Kampeer dan in Blue Ice Camp
Blue Ice Camp is een idyllische plek om één of twee nachten te kamperen tijdens je reis in Groenland. Vanuit een mooie kampeerplek op het plateau in Narsarsuk kun je hier de ijsbergen bewonderen die voortdurend in stilte voorbij drijven. Tijdens laagtij kun je met je laarzen of stevige wandelschoenen het strand opwandelen tussen de gestrande ijsbergen, waar je de gevaartes van dichtbij kunt bewonderen en met wat geluk ook ‘maanstenen’ (labradorieten) kunt vinden.
Vanuit Blue Ice Camp kun je een daguitstap doen naar het nabijgelegen dorpje Igaliku. Je kunt ook naar de top van de Illerfisalik (1752 meter) wandelen om hier te genieten van spectaculaire vergezichten.
Het plateau van Narsarsuk is enkel met de boot te bereiken. Deze vertrekt enkel op aanvraag vanuit Narsarsuaq (waar ook de luchthaven van Zuid-Groenland zich bevindt). Je spreekt met de schipper af wanneer je terug wilt opgepikt worden. Ter plekke ga je aan land met behulp van een zodiac. Een retourticket kost 900 Deense Kronen (124 euro) per persoon.
Meer informatie in het Narsaq Tourist Office of op www.blueice.gl.
Eten in Groenland
In alle grotere Groenlandse dorpjes kan je supermarkten vinden met een ruime keuze aan (meestal Deense) etenswaren. Deze zijn echter ook heel duur. Nagenoeg al het voedsel wordt ingevlogen waardoor de prijs hoger is.
Maak je op vlak van de ‘lokale keuken’ geen al te grote illusies. Er zijn amper restaurants te vinden (ik heb geen enkel restaurant gezien tijdens de drie weken dat ik er was). In hoofdstad Nuuk zal je ongetwijfeld wel restaurants vinden maar die stad bevindt zich in West-Groenland.
Eén van de dingen die opvallen in Groenland is dat de lokale bevolking en de kinderen veel minder verzot zijn op suikerrijk voedsel zoals hier in België bijvoorbeeld. Op een gegeven moment kwamen Inuit kinderen ons begroeten en kwamen ze kijken naar ons. Immers: er komt in sommige dorpjes zo weinig bezoek dat dit altijd een feest is! We gaven hen snoepjes maar dit lustten ze niet. Wat ze wel lustten, waren droge koeken (zonder veel smaak) die we per ongeluk hadden gekocht. Deze koeken waren te vergelijken met Vitabis koeken dat we hier aan baby’s geven. Deze koeken lustten ze heel graag en ze waren snel op (gelukkig, want zelf aten we deze koeken niet graag).

De beste manier om te reizen naar Groenland: cruises
We eindigen dit artikel met de titel waarmee het begonnen is. Wat is nu de beste manier om te reizen naar Groenland?
Groenland is een bijzonder uitgestrekt land en je kan het land niet zomaar doorkruisen met de wagen of trein. Er zijn namelijk haast geen wegen die de steden en dorpen met elkaar verbinden. De meest gebruikte ‘autostrade’ in Groenland zijn de uitgestrekte fjorden, waardoor men met een bootje vaart. Bijna iedereen in Groenland heeft zijn eigen boot, net zoals wij in het Westen een eigen wagen hebben. Daar is het normaal om je met de boot te verplaatsen naar een nabijgelegen settlement, bijvoorbeeld om grote inkopen te doen.
Onze tip: bezoek Groenland in het kader van een cruise. Hiervoor hebben wij verschillende redenen:
- Je heenreis verloopt eenvoudig (want erheen vliegen met het vliegtuig vergt verschillende overstappen en is niet zo comfortabel).
- Ter plekke bezoek je verschillende nederzettingen en natuurfenomenen.
- Je bezoekt natuurfenomenen waar je zelfs met een waterbus nooit heen zou geraken (omdat er niemand heen gaat). Veel prachtige gletsjers bevinden zich ver van de bewoonde wereld, diep in de fjorden.

Conclusie
Zonder boot ben je helemaal niets in Groenland. Beslis je toch om zonder cruise Groenland te bezoeken, is het nemen van verschillende boten een absolute must. Er is ook een soort ‘watertaxi’ maar let op: deze varen hooguit 1 maal per dag en in veel gevallen zelfs om de paar dagen. De kans dat je ergens vast zit als je niet zorgvuldig plant, is reëel.
Ook is het lokaal publiek watervervoer verschrikkelijk duur. Verschiet niet van een enkeltje van bijvoorbeeld 150 euro om van het ene dorp naar het andere dorp te reizen (dat in vogelvlucht maar een tiental kilometer verderop ligt). Een cruise is in verhouding veel goedkoper, ook al zijn cruises meestal niet de voordeligste vorm van reizen.
Hieronder vind je een aantal relevante cruise-organisaties bij wie je kan zoeken naar cruises in Groenland.