Zoals we op dit moment maar al te goed weten, kwam de reissector dit voorjaar door het coronavirus vrijwel tot stilstand. De overgrote meerderheid van de reizigers annuleerde hun plannen toen we thuis moesten blijven om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Ondertussen zijn we twee maanden verder en hopen we toch deze zomer toch op reis te kunnen ondanks corona. Maar kan dat wel?
Hier en daar horen we landen al verklaren dat ze open staan voor toeristen. Ook wetenschappers geven toe dat reizen essentieel is voor ons mentale welzijn, daarbij verwijzend naar de toename van lockdown-gerelateerde psychische problemen. Al zal reizen met corona betekenen dat we ons nog steeds zullen moeten houden aan de sociale afstand. Geen massatoerisme op de Spaanse stranden dus. Maar wat dan wel?
We zetten alvast enkele opties op een rijtje voor reizen met corona deze zomer.
Coronavrije vakantie in eigen land
Wat heel zeker wel zal kunnen – en wordt aangemoedigd – is reizen in eigen land. De zomer van 2021 met de coronacrisis is misschien de ideale gelegenheid om de verborgen pareltjes in ons eigen België of Nederland te ontdekken. Of dat nu is via verschillende dagtochten, een familieroadtrip of door te gaan kamperen. Hierbij worden vooral locaties dicht bij de natuur erg belangrijk. Denk maar aan een van de vele nationale parken zoals de Veluwe, de Biesbosch of de Waddeneilanden.
Reisorganisaties die reizen organiseren in Coronatijden
TUI, Corendon, Sunweb en nog vele andere reisorganisaties en touroperators organiseren reizen in de zomer van 2021. Bekijk hieronder op de link het specifiek Corona-reisaanbod van elk van deze reisorganisaties.
Frankrijk – Glamping aan de Cote d´ Azur?
Of een vakantie in het zuiden tot de mogelijkheden behoort deze zomer is nog hoogst onzeker. Vooral omdat Frankrijk zelf al een paar keer van mening is veranderd. Nochtans verlangen heel wat Nederlanders om via de Route du Soleil naar het zuiden te trekken en daar te genieten van een glas Franse wijn of een heerlijke barbecue. Aanvankelijk stelde Frankrijk dat het buitenlandse toeristen zou weren deze zomer. Daar kwam het kort nadien op terug om vervolgens te verklaren dat ze eerst alles toegankelijk zouden maken voor de Fransen. Momenteel is er beslist om de stranden niet te openen voor begin juni, maar wellicht zal het mogelijk zijn om vanaf juli zonder quarantainemaatregelen naar Frankrijk te reizen.
Spanje: zonnen aan de Costa´s?

Een ding is zeker. Het plaatje waarop miljoenen toeristen liggen te bakken onder de zon zullen we deze zomer aan de Costa´s niet zien. Toch staan de Spanjaarden open voor toeristen deze zomer. Niet verrassend, want ongeveer 20 procent van de Spaanse economie hangt af van het toerisme. Hotels mogen ondertussen al opnieuw open in Spanje, maar het is nog wachten op groen licht voor internationale reizigers. Wellicht volgt dit binnenkort, al zal dit zijn met voorzorgsmaatregelen zoals het afstand bewaren en misschien ook mondmaskers.
Italië: onzekerheid troef

Wie aan reizen met corona denkt, denkt natuurlijk aan Italië. Dit land is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld geweest wat het coronavirus betreft. Toch hebben ze ook al aangegeven na te denken over het toelaten van toeristen deze zomer. Op dit ogenblik mogen Italianen al zich terug verplaatsen in eigen streek. Vrijwel zeker is ook dat het deze zomer zal mogelijk zijn van hen om zich over heel Italië te verplaatsen. De vraag blijft echter: wat met buitenlandse toeristen? Hierover is nog onduidelijkheid, maar de druk van het zuiden die erg afhankelijk is van het toerisme (en weinig besmettingen heeft) is groot.
Griekenland en IJsland: wellicht groen licht

Griekenland en IJsland hopen respectievelijk vanaf juli en half juni al reizigers te kunnen ontvangen na de coronasituatie. Hiervoor zal je wel ter plaatse een test moeten afleggen zodat reizen in coronatijden voor alle toeristen veilig blijft. In IJsland is sociale afstand houden niet zo moeilijk, terwijl in Griekenland ze volop bezig zijn met het opstellen van regels. Wel moeten beide landen nog afspraken maken met Europa over de toevoer van deze toeristen.