Berlijn is één van de leukste citytripbestemmingen van Europa is en die plaats heeft de Duitse hoofdstad meer dan verdiend. De geschiedenis loert er achter elke straathoek in vorm van onvoorstelbare verhalen van gepensioneerde Oost-Berlijners en herinneringen aan de onvoorstelbare gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Maar de stad biedt veel meer dan interactieve geschiedenislessen.
Het hedendaagse Berlijn bruist van de energie met veel jonge mensen, waaronder veel artiesten, die heerlijk zichzelf zijn en je verrassen met hun muziek of gezelligheid op straat of in het nachtleven. Er is geen plek in Berlijn waar je heen kunt gaan zonder dat je in de verte de muziek van een feestje hoort.
Berlijn telt bovendien gemiddeld veel minder inwoners per vierkante kilometer dan andere Europese hoofdsteden. Je vindt in Berlijn de grootste parken en procentueel telt deze hoofdstad meer groen dan elders. Dat maakt het des te aantrekkelijker om een bezoek te brengen aan deze historische stad, aangezien je die grote massa’s daardoor ontloopt als je door de stad slentert langs alle bezienswaardigheden.
Vliegen
Vlieg je naar Berlijn? Dan vind je op Momondo de evolutie van de vliegticketprijzen doorheen het jaar. De voordeligste maanden om een vliegticket naar Berlijn te reserveren zijn januari, februari, midden juli, eind augustus, begin november en december. Bron: Momondo – ‘De beste tijd om naar Berlijn te vliegen’

Historisch Berlijn
Wie Berlijn zegt, denkt natuurlijk onmiddellijk aan de Berlijnse Muur en de Tweede Wereldoorlog. Na het einde van WOII werd Duitsland en ook Berlijn in zones verdeeld door de overwinnende grootmachten: de Sovjet Unie, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
Het verschil in ideologie was echter te groot voor een duurzame relatie waardoor de Koude Oorlog ontstond: een gewapende vrede. Er werd op een gegeven moment zelfs beslist om Duitsland voortaan in twee te verdelen tussen de Westerse partijen en de Sovjets. Berlijn zou dan als een soort ‘eiland’ middenin Sovjetgebied liggen maar bleef wel in twee verdeeld in een Sovjetdeel en Westers deel.


1. De Muur van Berlijn
De Koude Oorlog was een moeilijke periode voor veel mensen. In Oost-Duitsland stonden strenge gevangenisstraffen op het uiten van vrije ideeën. De Oost-Duitse geheime politie (de Stasi) had een groot informantennetwerk waarmee ze dissidenten opspoorden en arresteerden.
Natuurlijk waren niet alle Berlijners die in Oost-Berlijn woonden tevreden met het repressieve regime van de Duitse Democratische Republiek (DDR) zoals de Sovjets hun deel van Duitsland hadden genoemd. Velen maakten gebruik van de mogelijkheid om eenvoudig naar West-Berlijn over te steken om hier bijvoorbeeld het vliegtuig te nemen naar de Westerse wereld. Naar schatting 2,5 miljoen DDR-burgers maakten deze keuze waardoor de DDR op een gegeven moment besliste om een muur te bouwen met maar 12 grensovergangen.
De Muur kreeg wereldwijd veel aandacht omdat het bijzonder was dat een stad zo expliciet in twee verdeeld kon zijn. Vandaag kan je nog grote stukken van de toenmalige Muur bewonderen. Het bekendste stuk is East Side Gallery waar de Muur is bewerkt met prachtige street art.


2. Berlin Mitte
Het hart van Berlijn, dat is de Mitte. Je vindt in dit stadsdeel tal van historische monumenten terug zoals de Dom van Berlijn, beroemde pleinen zoals Alexanderplatz en ook prachtige musea op het Museuminsel: het Egyptische Pergamonmuseum, het Bode-Museum, het Neues Museum, Altes Museum en Vorderasiatisches Museum. Op een steenworp hiervandaan vind je ook nog het DDR-Museum en Deutsches Historisches Museum. Wil je verschillende musea tegelijk bezoeken? Dan ben je misschien beter af met een Berlin Welcome Card.

Tip: kijk op Tiqets Berlijn welke Berlijnse musea en attracties je kunt bezoeken met een speciaal (en gereduceerd) skip the line ticket. Als je online boekt is dit altijd goedkoper en bovendien vermijd je met zo’n ticket lange wachtrijen. Zeker de populaire Fernsehturm (van waaruit je een fantastisch uitzicht over de stad hebt) reserveer je best vooraf.
Je zult ook zien dat Berlijn Mitte het meest aantal hotels telt. Dat komt doordat het oude centrum van de stad zich hier bevindt en je hier een hoge concentratie aan bezienswaardigheden hebt. Niettemin vind je altijd heel goede hoteldeals en dat is een commantaar die menig reiziger je zal geven over Berlijn: het is een bijzonder voordelige stad. Dat is toepasbaar op de overnachtingen maar ook op de restaurantprijzen. Deze zijn gemiddeld dertig procent goedkoper dan in Nederland of België.
3. Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie is naast de Muur één van de bekendste bezienswaardigheden in Berlijn. Via Checkpoint Charlie, een Amerikaanse grensovergang, kon je destijds passeren van het Westen naar het Oosten. Hedendaags is Checkpoint Charlie een zeer populaire bestemming in het centrum van Berlijn voor toeristen van over de hele wereld.

Tijdens de Koude Oorlog werd deze post symbool voor zowel de scheiding als voor de vrijheid. In 1961 werden aan deze controlepost iconische foto’s gemaakt van Sovjettanks en Amerikaanse tanks die recht tegenover elkaar stonden, munitie op scherp. Deze bijna-escalatie werd veroorzaakt door een poging van de DDR-leiding om de macht van de westelijke geallieerden te beperken.
4. Uitgaansleven in Berlijn
Berlijn onderging na de val van de Muur een enorme ontwikkeling die nog steeds volop bezig is. Doordat het communisme voorbij was in Oost Berlijn, investeerden ondernemers in talloze projecten om van oude fabrieksgebouwen nieuwe hippe trekpleisters te maken zoals discotheken, concertzalen en meer.
Veel van zo’n indertijd gekraakte fabrieksgebouwen zijn intussen legendarische nachtclubs geworden zoals Berghain, Sisyphus of Zur wilden Renate. Ook voor holebi’s biedt Berlijn talloze uitgaansmogelijkheden.
Ook vandaag is de grondprijs en de huur nog steeds erg goedkoop in Oost-Berlijn waardoor deze stadshelft veel meer artistiek talent telt dan in het rijkere West-Berlijn met exclusieve stadsdelen als Charlottenburg.

Berlijn was ook de stad van David Bowie
Als een draaikolk trekt Berlijn vandaag nog steeds allerlei soorten artistiek talent aan van over heel de wereld. Niet toevallig kent veel hedendaagse muziek daarom zijn oorsprong in Berlijn.
Internationale sterren zoals David Bowie vonden in Berlijn de inspiratie die ze nodig hadden. Bowie bracht een groot stuk van zijn leven door in Berlijn. In 2013 geleden maakte Bowie zijn laatste comeback met “Where are we now”, een plaat waarin hij de Potzdamer Platz bezingt, samen met onder andere de Nürnberger Strasse en KaDeWe, een exclusief shopping center op de Wittenbergplatz.
5. Holocaust Memorial
Natuurlijk is er voor de geschiedenisliefhebber nog veel meer te zien in Berlijn. Er is namelijk ook heel veel te bezichtigen wat teruggaat naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Denk hierbij aan het indrukwekkende Holocaust Memorial. Dit unieke monument beslaat een heel plein en bestaat uit ontelbaar veel hoge betonblokken die samen een soort labyrinth vormen. Je kunt er als wandelaar of bezoeker doorheen wandelen en naarmate je je meer in het hart van het monument bevindt, neemt de hoogte van de betonblokken toe en overvalt je een heel bijzondere, beetje beklemmende stilte.
Ook de vernietigde Führerbunker is te bezoeken op amper honderd meter verwijderd van het Holocaust Memorial. Nu ja, de locatie tenminste. Hedendaags is het een parkeerplaats in een woonwijk, maar er wordt nog wel aangegeven met een bord dat dit de plek was waar de oorlog ten einde kwam. De Duitsers maakten er bewust een gewone parkeerplaats van zodat deze plek geen massatoerisme zou aantrekken.

6. Kaufhaus des Westen (KaDeWe)
Natuurlijk is er op een citytrip altijd behoefte om te shoppen en te genieten in een restaurantje van een hapje en een drankje. Dat kan uitstekend op de Potsdamer Platz of Alexanderplatz. Potsdamer Platz ligt vlakbij de Duitse Bundestag en biedt huis aan de grootste Berlijnse bioscoop. Het is een plek waar wekelijks beroemdheden kunnen gespot worden. Op Alexanderplatz vindt je een meer Oost-Duitse sfeer met stalinistische gebouwen en de prachtige Weltzeituhr.
De echte souvenirjagers en shoppers zullen hun ogen echter vooral uitkijken in het KaDeWe in het stadsdeel Schöneberg. Niet ver hier vandaan vind je ook de bekendste winkelstraat van Berlijn: Kurfürstendamm. KaDeWe was destijds het meest luxueuze shopping center van West-Berlijn en heeft vandaag nog niets van die strepen verloren. Het is een plek waar je een keer moet geweest zijn om een heerlijke cappuccino te drinken of je ogen te verkijken op alle mode, juwelen en geschenken die je er vindt.
Meer info: www.kadewe.de

7. Brandenburger Tor
Het meest iconische monument van Berlijn is zonder enige twijfel de Brandenburger Tor. Wat de Eiffeltoren is voor Parijs en het Vrijheidsbeeld voor New York, wel, dat is de Brandenburger Tor voor Berlijn.
Deze neoclassistische poort is in feit een overwinningsmonument, in 1791 gebouwd in opdracht van de megalomane vorst Friedrich Wilhelm II. Bovenop het monument zie je Victoria, godin van de overwinning, fier de teugels houden van vier drieste paarden.

8. Flughafen Berlin-Tempelhof
Een plek die enorm tot de verbeelding spreekt is Tempelhof, de voormalige luchthaven van Berlijn die zich vlakbij het stadscentrum bevindt. Gedurende de Koude Oorlog was deze luchthaven belangrijk voor de bevoorrading van de stad. Doordat de Sovjets op een gegeven moment alle landelijke bevoorradingslijnen afsneden (als manier om druk te zetten op de politieke leiders in West-Berlijn), richtte men een luchtbrug op met vliegtuigen die voortdurend heen en weer vlogen van de westerse wereld naar West-Berlijn met voedsel en goederen.
Na de Koude Oorlog
Vandaag kun je Tempelhof nog altijd betreden en wordt het enorme plein gebruikt door rolschaatsers, landzeilers, fietsers en openluchtmuzikanten. Jaarlijks vinden er tal van evenementen plaats en zoals VELOBerlin.

9. Teufelsberg
De Teufelsberg ligt in een uithoek van het West-Berlijnse Brandenburg, ver weg van het stadscentrum op een berg die zo’n 80 meter uittorent boven het omliggende landschap. De heuvel is kunstmatig en bestaat uit puin veroorzaakt door de Tweede Wereldoorlog.
Het bijzondere van de Teufelsberg is niet zozeer dat deze berg kunstmatig is, er zijn meer van dergelijke heuvels (zoals bijvoorbeeld de Schuttberg) in Duitsland en andere steden in Europa die door oorlogen zijn verwoest. Wel speciaal is wat er onder de heuvel ligt: een militair-technische school van de Nazi’s, ontworpen door Albert Speer. Eerst probeerden de geallieerden de school op te blazen, maar het geheel was zo sterk dat men besloot dat het eenvoudiger zou zijn om het te begraven.
De geallieerden plaatsten tijdens de Koude Oorlog een afluisterstation op de Teufelsberg. Vandaag kun je de ruïnes hiervan nog steeds bezoeken en genieten van een mooi uitzicht over Berlijn. Het is één van de vreemdste plekken van Berlijn die je kunt bezoeken en omwille van het mysterieuze karakter van de berg daarom ook heel intrigerend. Lees meer.

10. Bezoek aan de Duitse Bundestag
De Duitse Bundestag (Rijksdag in het Nederlands) biedt huis aan het Duitse parlement. De Rijksdag is een prachtig monument dat je ook kunt bezoeken tot helemaal op het dak, vanwaar je geniet van een fenomenaal uitzicht over Berlijn.
Het hart van de Duitse democratie is uniek in al zijn vormen. Historisch is het gebouw van grote betekenis voor Duitsland maar ook architecturaal beleef je hier hoogstandjes waarvan je ze onmogelijk kan verwachten als je het gebouw enkel van buiten bekijkt.
De centrale koepel van de Rijksdag is spiraalvormig met centraal een grote koker met spiegelelementen die zorgen voor een grote lichtinval in de benedenverdiepingen van het parlement.
Je kunt de koepel en het mooie dakterras helemaal gratis bezoeken tussen 8 en 20 uur met een audiogids die je meekrijgt bij de start van het bezoek. Zorg dat je je identiteitskaart meebrengt voor een verplichte identiteitscontrole aan de ingang van het gebouw.
De gratis registratie doe je best minimaal twee dagen van tevoren. Bezoek hiervoor de webpagina www.bundestag.de en schrijf je in bij ‘Besuchen Sie uns’ of ‘Visit the Bundestag’. Ter plaatse zijn nooit wachtrijen omdat het onlinesysteem werkt met tijdsloten. Hierdoor zijn er nooit te veel mensen en moet je niet aanschuiven, wat het extra ontspannen maakt.

Waar overnacht ik het best in Berlijn?
Airbnb
Als je op citytrip gaat naar Berlijn, heb je talloze mogelijkheden om te overnachten. Een optie die steeds populairder wordt is Airbnb Berlijn en – voor de echte avonturiers – Couchsurfing.com. Via beide overnachtingswebsites vind je een slaapplaats bij Berlijnse locals. Via Couchsurfing heb je geen garantie dat je ook echt wat zult vinden (omdat de overnachting in principe ook gratis is) maar via Airbnb vind je gegarandeerd een slaapplek in de vorm van een kamer of gehele woning of appartement.
Hotels in Berlijn
Een tweede optie is natuurlijk dat je kiest voor Expedia of Hotels.com voor je hotelovernachting in Berlijn. Via Trivago, een meer ruime hotelzoekmachine die alle hotelwebsites onder één dak huist, vind je scherp geprijsde hotelovernachtingen in Berlijn met een korting van gemiddeld 50 procent. Die korting wordt meestal gezet op hotels waarbij men een volledige bezetting wilt bereiken. Je doet er dus zeker goed aan om online de deals van het moment te bekijken en vergelijken.
All-in citytripformules bij touroperators
Je zou het misschien niet direct verwachten, maar touroperators als Neckermann zijn ook in de Berlijnse hotelsector heel actief en bieden sterke promoties aan. Het grootste voordeel hierbij is dat het steeds all-in is (vlucht + hotel + toeristenbelasting + ontbijt).
Als je vakantie-inspiratie zoekt is de website een goed vertrekpunt voor reisinspiratie of meer inzichten in de prijzen (die beginnen bij ongeveer 250 euro all-in per persoon voor twee nachten). Je moet rekenen: een vlucht via Easyjet of Ryanair kost ook al gauw 200 euro per persoon. Een pakketdeal via Neckermann of TUI kan dus veel goedkoper uitkomen als je hotel ook is inbegrepen.