Don’t kill my vibe: muziek uit Ålesund, Noorwegen:

Don’t kill my vibe: muziek uit Ålesund, Noorwegen:

Lees ook: REIZEN NAAR NOORWEGEN

Zangeres Sigrid maakte haar internationale doorbraak met het nummer “Don’t kill my vibe”. Wat velen niet weten, is dat ze afkomstig is uit de Noorse stad Ålesund. Wat voor plek is dat? We zoeken het uit in deze blog!

Van as naar Art-nouveau

Ålesund, een vissersdorp en haven aan de westkust van Noorwegen, heeft een kenmerkende architecturale stijl die is ontstaan na een hevige brand in 1904. 850 huizen werden verwoest en 10.000 mensen werden dakloos. Gelukkig is er maar één persoon omgekomen.

In slechts vier jaar verving een hectisch wederopbouwproject de verkoolde houten gebouwen door gebouwen in Art Nouveau- stijl met een lokale folkloristische draai.

Het resultaat is een verzameling gebouwen in steen en baksteen met talloze torentjes, torens en middeleeuwse versieringen, waaronder met elkaar verweven gezichten van dieren en mensen, draken en uitgebreide bloemen.
Alle reizen naar Noorwegen

In het hart van de fjorden

Daarnaast is de stad ook het kloppend hart van het ruige avontuur met de zilte zee om haar heen, de fjorden in de directe nabijheid en de bergen aan de horizon stad zelf.

Op een steenworp liggen twee prachtige fjorden: Geiranger en Nærøy. Je bezoekt ze best met een lokale touroperator. Ze worden beschouwd als twee van de meest opmerkelijke natuurlijke attracties in heel Noorwegen. Omringd door torenhoge bergen tot 1.700 meter hoog, is de smalle Nærøyfjord een ongelooflijk mooie ervaring.

De Geirangerfjord staat bekend om zijn schoonheid en langs de fjord zie je een aantal verlaten boerderijen aan de steile hellingen en verschillende indrukwekkende watervallen hangen.

Sigrid, winnares van BBC Music Sound van 2018

De Noorse popzangeres Sigrid is uitgeroepen tot de winnaar van 2018 van de felbegeerde BBC Music Sound Of, zoals gekozen door een panel van meer dan 170 invloedrijke muziekdeskundigen, waaronder voormalige winnaars en longlist-genomineerden.

Don’t kill my vibe

De 21-jarige, geboren in Ålesund, begon pas vier jaar geleden met muziek maken toen haar broer, die ook muzikant was, haar vertelde dat hij slechts twee weken later een nieuw lied nodig had voor een optreden. Ze is gekroond tot winnaar van de BBC Music Sound Of 2018 met het lied ‘Don’t Kill My Vibe’. Sindsdien is ze snel populair geworden.

Het nummer beschrijft haar weg naar onafhankelijkheid en de frustraties en boosheid die je als jong volwassene hierbij ervaart. De video is strak: een zingende Sigrid met een wisselende achtergrond van felgekleurde blokken.
In ieder geval heeft ze haar geboortedorp meteen op de kaart gezet!

TUI.nl: vanaf 349 euro een all-in reis boeken

Traveldino

Traveldino is jouw gids voor leuke, originele reizen. Ook voor uitstapjes nabij en een leuk dagje uit inspireert Traveldino je graag met nieuws over pretparken en leuke evenementen in eigen land.